Het kan voorkomen dat mensen ontevreden zijn over ons handelen of over een besluit. Zij kunnen dan een klacht of een bezwaar indienen. Onze klachtencoördinator of de betrokken manager zoekt bij klachten over ambtelijke handelen altijd persoonlijk contact. Als het gaat over bezwaren bieden we bezwaarmakers altijd de mogelijkheid van een informeel gesprek x aan. Vaak is deze informele wijze van afhandeling succesvol en is behandeling door een onafhankelijke bezwarencommissie niet meer nodig. Mediation wordt ingezet bij conflicten tussen inwoners onderling, tussen ondernemers en inwoners en tussen inwoners/ondernemers en gemeente. Mogelijk zullen onze mediators of gespreksbegeleiders ook een rol gaan spelen bij de Omgevingswet. Dat kan zijn voor het geven van trainingen (gesprekstechnieken) of in de rol van voorzitter/gespreksbegeleider van de intaketafel of omgevingstafel.
Schaarse vergunningen zijn vergunningen waarvan er slechts één of een beperkt aantal kan worden verleend. Hierdoor kunnen er meer gegadigden zijn dan vergunningen. Bekende voorbeelden zijn standplaatsvergunningen en marktvergunningen. Voor subsidies geldt dat een subsidie schaars is als een subsidieplafond is vastgesteld. Bij het verlenen van een schaarse vergunning dan wel schaarse subsidies geldt het gelijkheidsbeginsel.
Dat houdt in dat door het college op enigerlei wijze aan potentiële gegadigden ruimte moet worden geboden om naar de beschikbare vergunningen of naar beschikbare middelen mee te dingen. Op basis van een impactanalyse wordt in beeld gebracht of en waar wijzigingsvoorstellen en aanpassingen in werkprocessen nodig zijn.
Naar verwachting zal de Wet open overheid (Woo) waarschijnlijk in 2022 in werking treden. Het is de beoogde opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Deze nieuwe wet is bedoeld om overheden transparanter te maken en moet ervoor zorgen dat overheidsinformatie beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is. Het grootste verschil met de huidige Wob is dat de Woo overheidsorganen en colleges die onder reikwijdte van deze wet vallen verplicht om bepaalde informatie actief openbaar te maken. In 2021 is de projectgroep Woo gestart om inzichtelijk te maken wat deze nieuwe wet exact voor de gemeentelijke organisatie gaat betekenen.