We zijn er voor onze burgers, bedrijven en bezoekers. Zij mogen verwachten dat we effectief en efficiënt zijn georganiseerd en dat we ‘onze zaken’ goed voor elkaar hebben. Een organisatie is 'in control' als deze zo is ingericht dat de juiste discussie, met de juiste middelen (mensen, informatie, etc.) op het juiste moment op het juiste niveau wordt gevoerd en tijdige bijsturing op de realisatie van doelen mogelijk is. Rode draad hierbij is dat we kritisch zijn op wat we doen, hoe we dingen doen en leren van de fouten die er worden gemaakt. De control functie vervult hierbij een belangrijke ondersteunende, adviserende en signalerende rol.
Het College legt, naar alle waarschijnlijkheid, vanaf het verantwoordingsjaar 2022 een rechtmatigheidsverantwoording af. De benodigde wetswijziging hiervoor is in voorbereiding. De ambitie voor 2022 is om verantwoording af te leggen over de rechtmatigheid van inkomsten en uitgaven. Via interne toetsing en monitoring wordt gedurende het jaar een oordeel over gevormd over de rechtmatigheid van inkomsten en uitgaven. Op basis hiervan kan het college haar verklaring afleggen. Mogelijk zal in de paragraaf bedrijfsvoering van het jaarverslag 2022 hier aandacht aan besteed worden.
Het is belangrijk dat risicobeheersing zoveel mogelijk is ingebouwd in de primaire processen (administratieve organisatie). Dit betekent dat controle- en beheersmaatregelen in het proces zelf plaatsvinden en worden uitgevoerd door de functionele clusters. Actuele (en vastgestelde) procesbeschrijvingen, met voldoende aandacht voor controle- en beheersmaatregelen in het proces, leveren een positieve bijdrage aan het waarborgen van de (financiële) rechtmatigheid en het beperken van eventuele risico’s. De basis hiervoor is in 2021 gelegd en zal in 2022 verder worden uitgewerkt. Het management is verantwoordelijk voor de controle op de naleving van de procesbeschrijvingen inclusief de daarin opgenomen controle- en beheersmaatregelen.
De opzet, het bestaan en de werking van diverse (financiële) processen worden getoetst door (de medewerkers van) het team Interne controle. Elk jaar wordt een Intern Controleplan opgesteld en vastgesteld door het college. In dit plan zijn de door het team Interne controle uit te voeren werkzaamheden – de verbijzonderde interne controles - opgenomen.
Wij onderzoeken periodiek de doelmatigheid en doeltreffendheid van ons gemeentelijk beleid (art. 213a gemeentewet). Deze onderzoeken zijn gericht op leren en verbeteren. Wij leggen daarover verantwoording af aan de raad. In 2022 evalueren we de beleidsregels huisvesting arbeidsmigranten.
We doen jaarlijks mee met Vensters voor bedrijfsvoering. Een instrument om inzicht krijgen in het presteren van de bedrijfsvoering en bijbehorende verbetermogelijkheden. Dit zorgt voor veel vergelijkingsmateriaal en interessante sturingsinformatie.
Onderzoeken naar informatiebeveiliging en privacy komen aan de orde in de separate paragraaf daarover.