Ambities

Ambitie 1 - Energieneutraal en klaar voor klimaatverandering

Speerpunt

2 - Toekomstbestendig voor water en natuur

In 2050 moet Nederland klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht. Die afspraak ligt landelijk verankerd in het ‘Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie 2018’. Jaarlijks wordt een Deltaprogramma vastgesteld. Dit programma is een handreiking om daadwerkelijk stappen voorwaarts te zetten. Daarnaast willen wij de biodiversiteit in onze woon- en leefomgeving te versterken. Deze ambitie staat in ons Beleidsplan Openbare Ruimte (BOR).

Activiteit

Toelichting

2.1 Wij gaan door met het  ontvlechten van het gemengde rioolstelsel

In de afgelopen jaren hebben wij gefaseerd de oude gemengde rioleringsstelsels in Centrum oost in Emmeloord vervangen door gescheiden stelsels. Dezelfde werkmethodiek krijgt de komende jaren een vervolg in de woonwijk Espelervaart. Wij beginnen in het oostelijk deel (Rivierenbuurt) van deze wijk. Bij deze aanpak nemen wij gelijktijdig het klimaatbestendig herinrichten van deze wijk mee. Dezelfde aanpak geldt ook voor het uitvoeren van maatregelen in Marknesse in het gebied Oudeweg, Hoogzijde en Breestraat. De aanpak is drieledig in de vorm van omgevingsparticipatie, de klimaatdoelen en wijkvernieuwing. Hierin wordt het commitment gezocht voor een basis waarin alle facetten zijn belicht.

2.2 Wij gaan met het KAF aan de slag met de uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie Flevoland

Binnen het regionaal samenwerkingsverband Klimaatadaptief Flevoland (KAF), werken de zes Flevolandse gemeenten, het Waterschap Zuiderzeeland, provincie Flevoland, GGD Flevoland en Rijkswaterstaat samen aan het klimaatbestendig maken van Flevoland.
Het KAF fungeert als netwerkorganisatie. Bedoeling is de activiteiten gezamenlijk te bundelen door:
•   inspiratie en kennisdeling;
•   platform voor klimaatadaptatie, bijvoorbeeld door het organiseren van masterclasses;
•   samen werken in beleid door het samen opstellen van een visie en strategie, standaardisatie, monitoring, stresstest 2.0 en verbinding houden met andere samenwerkingsverbanden;
•   samen werken in uitvoering door een gezamenlijke aanvraag voor de Impulsregeling ruimtelijke adaptatie, bouwconvenant en prestatieafspraken afsluiten, procesondersteuning bij gebiedsgerichte projecten.

2.3 Wij gaan ons inzetten voor het behouden en versterken van de biodiversiteit

In de komende jaren varen wij de koers uit de aanvulling op het Beleidsplan Openbare Ruimte (BOR). Denk bijvoorbeeld aan aandacht voor natuur bij aanleg en renovatie van woonwijken, bedrijventerreinen of andere gebieden. En ook aan initiatieven van bewoners en andere organisaties om op hun terrein aandacht te besteden aan behoud van de biodiversiteit.

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2021 15:14:33 met de export van 11/15/2021 15:08:54