Ambities

Ambitie 1 - Iedereen doet mee

Ambitie 1 – Iedereen doet mee

Doelstelling

Inwoners doen - zelfstandig of met de hulp van anderen – actief mee aan de samenleving en de arbeidsmarkt. Zij zijn financieel gezond, hebben (vrijwilligers) werk of dagbesteding, gaan naar school, hebben een sociaal netwerk en zijn voldoende zelfredzaam.

Portefeuillehouder(s)

Marian Uitdewilligen

Hans Wijnants

Trends en ontwikkelingen

Economische ontwikkeling
De coronapandemie vergezeld van wereldwijde negatieve economische effecten heeft impact op de economie. Over de mate waarin, zijn veel prognoses gedaan. Echter deze werkelijkheid laat zich lastig voorspellen. Momenteel veert de economie boven verwachting op en is er in sommige sectoren zelfs een groot tekort aan personeel. Eind 2021 vervallen naar verwachting de steunmaatregelen van de overheid. De vraag is, raken als gevolg daarvan raken meer inwoners werkloos. En doet een deel hiervan een beroep doen op de Participatiewet.

Wat de definitieve werking van de tijdelijke noodmaatregelen voor ondernemers is, gaat blijken. Wel is de verwachting dat niet geheel wordt voorkomen dat er 2021 en 2022 bedrijven failliet zullen gaan, of met druk van de opgelopen schulden te maken krijgen. De druk op het besluit bijstandverlening zelfstandigen en de schuldhulpverlening voor ondernemers neemt dus naar verwachting toe.

Corona zorgt ook voor psychische problemen. Voor een deel van de inwoners is eenzaamheid toegenomen, voor een ander leidde het juist tot nieuwe contacten. Nu, op moment van schrijven, de Corona pandemie voor Nederland in een rustiger vaarwater lijkt te komen is het van belang om ook nu de risicogroepen in de gaten te blijven houden. Het gaat dan om laagopgeleiden, jongeren, migranten, mensen met een arbeidsbeperking en zzp'ers.

Veel Nederlanders hebben moeite met hun financiële administratie
Het stelsel van inkomensvoorzieningen in Nederland is complex. Armoede en schulden veroorzaken stress wat een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Ondanks de positieve signalen over economisch herstel, kan als gevolg van economische ontwikkelingen een toename van schuldenproblematiek niet uitgesloten worden. Samen met maatschappelijke partners zetten wij in op preventie en het voorkomen van schulden en armoede. Preventie en vroegsignalering zijn de sleutelwoorden in het beleidsplan schulddienstverlening en is ook een belangrijke ontwikkeling.

Effecten visie op het Sociaal Domein
Met het vaststellen van de perspectiefnota 2021 en verder is gekozen voor scenario 2: het afremmen van de groei en het stabiliseren van de uitgaven, inclusief aanvullende maatregelen. Dat betekent dat er structureel € 1,2 miljoen toegevoegd wordt aan het sociaal domein, maar dat er ook c.a. € 2 miljoen bezuinigd moet worden om de verwachte groei op te vangen. De inhoudelijke lijn uit het coalitieakkoord ‘voorkomen staat voorop’, blijft ongewijzigd. Maar er worden wel maatregelen genomen om de groei in het sociaal domein af te remmen. Zo werken we toe naar een overzichtelijk zorglandschap met minder aanbieders. Een scherpere indicatie tot maatwerk en een heldere definitie wat de gemeente vergoedt en wat tot ‘het gewone leven’ en de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners behoort. We blijven investeren in preventie die aantoonbaar werkt in Noordoostpolder. Begin 2021 is het beleidsplan sociaal domein vastgesteld en daarna volgde de totstandkoming van de deelplannen. De periode 2022 en verder staat in het teken van het realiseren van deze koers.

Reguliere bedrijfsvoering

Uitvoeren van de inkomensvoorzieningen, bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies
Dit doen we op grond van de Participatiewet, Besluit bijstandverlening zelfstandigen, bijzondere bijstand, kwijtscheldingsbeleid, armoedebeleid en schulddienstverlening.

Participatiewet
Inwoners die zich maximaal ontwikkelen en participeren in de samenleving, daar is de uitvoering van de Participatiewet op gericht. Werken is een belangrijke vorm van participeren en zorgt ervoor dat inwoners een eigen inkomen verdienen. Wij ondersteunen inwoners bij het vinden en houden van werk. Werken is niet voor iedereen mogelijk. Voor alle inwoners geldt dat begeleiding gericht is op zo maximaal mogelijk meedoen in de samenleving. Daarin werken gemeente en WerkCorporatie nauw samen met Concern voor Werk, werkgevers, re-integratiebedrijven, onderwijs- en maatschappelijke instellingen.

Zorglandschap transformeren
De transformatie vraagt een nieuwe manier van werken. Dat geldt voor professionals uit het hele veld: gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, onderwijs en werkgevers. De transformatie is een cultuurverandering en daarmee een uitdagend proces wat nog lange tijd in beslag zal nemen.

Verbonden partij(en)

GR IJsselmeergroep

WerkCorporatie B.V.

Beleidskaders

  • Beleidsplan sociaal domein (2021)
  • Deelplan Wmo (2015-2018 - Na vaststelling; Deelplan Wmo & Volksgezondheid 2021)
  • Deelplan Participatiewet (2015-2018 - Na vaststelling 2021)
  • Deelplan Minimabeleid (2015-2018 - Na vaststelling 2021)
  • Krachtig tegen Armoede (2017)
  • Geactualiseerd beleidsplan Jeugd 2019
  • Beleidsplan Schulddienstverlening 2019
  • Besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ) (2019)
Deze pagina is gebouwd op 11/15/2021 15:14:33 met de export van 11/15/2021 15:08:54