Ambities

Ambitie 3 - Een veilige Noordoostpolder

Ambitie 3 - Een veilige Noordoostpolder

Doelstelling

Noordoostpolder blijft veilig.

Portefeuillehouder(s)

Roger de Groot

Wiemer Haagsma

Trends en ontwikkelingen

Digitale criminaliteit
We zien een toename van digitale criminaliteit en verwachten dat die trend zich doorzet. Onze inspanningen zijn erop gericht om de bewustwording en weerbaarheid van onze inwoners te vergroten.

Toepassing Wet Bibob
Het toepassingsbereik van de Wet Bibob is in 2020 uitgebreid. Naar verwachting zal in 2022 een tweede tranche aan wijzigingen van de wet Bibob van kracht worden. Op grond van deze tweede tranche krijgen gemeenten meer mogelijkheden om zelf onderzoek te doen in het kader van de Wet Bibob. Ook met de aanstaande invoering van de Omgevingswet, zal het toepassingsbereik van de wet Bibob worden uitgebreid. Onze beleidsregels passen wij, indien nodig, hierop aan. Gemeente Noordoostpolder hanteert de Wet Bibob als instrument bij de aanpak van ondermijning.   

Taakdifferentiatie brandweer
Europese wetgeving staat het huidige brandweerstelsel, gebaseerd op beroepskrachten en vrijwilligers, niet toe. Gelijk werk moet gelijk beloond worden. Dit betekent dat het brandweerstelsel anders ingericht moet worden. Vanaf volgend jaar zal meer duidelijk worden hoe dat eruit gaat zien en wat de impact is op de veiligheidsregio en onze gemeente, zowel organisatorisch als financieel.

Reguliere bedrijfsvoering

Veiligheid en zorg
Op het snijvlak van veiligheid en zorg hebben we te maken met veelal complexe casuïstiek. Interventies vanuit verschillende ketens zijn nodig om overlast gevend, gevaarlijk en/of crimineel gedrag te stoppen. We gaan verder op de ingeslagen weg en maken de verbinding tussen veiligheid en zorg sterker. Lokale Persoonsgerichte Aanpak (L-PGA) is daar onderdeel van. Waar nodig en mogelijk zetten we de specifieke bevoegdheden van de burgemeester in.

Ondermijning
We blijven onverminderd inzetten op een integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Door als Flevolandse gemeenten gezamenlijk op te trekken in de aanpak van ondermijning, vervat in de Flevolandse Norm, krijgen criminelen in iedere Flevolandse gemeente dezelfde behandeling. De Flevolandse Norm is een product van de zes Flevolandse gemeenten en de provincie Flevoland en in nauwe samenwerking met politie, Openbaar Ministerie, belastingdienst en het RIEC. Waar mogelijk zetten we het bestuurlijk instrumentarium in, zoals Wet Bibob en artikel 13b Opiumwet (sluiting drugspanden).

Crisisbeheersing
Onder regie van de veiligheidsregio bevorderen we de fysieke veiligheid van onze inwoners. De veiligheidsregio zet met het regionale beleidsplan 2021-2024 de koers van de afgelopen jaren voort. Dit is het eerste gezamenlijke beleidsplan met veiligheidsregio G&V. Extra aandacht is er voor kwaliteitsverbetering van de hulpverlening en risicobeheersing. Lokaal investeren we in een adequate crisisorganisatie met goed opgeleide en getrainde functionarissen.

Vergunningen, toezicht en handhaving openbare orde en veiligheid
Wij verlenen vergunningen en houden toezicht op naleving van regels die de openbare orde en veiligheid beschermen. Onze APV houden we actueel, waarbij we in beginsel telkens de modelverordening van de VNG volgen.

Verbonden partij(en)

GR Omgevingsdienst Flevoland en Gooi & Vechtstreek

GR Veiligheidsregio Flevoland

GR GGD Flevoland

Beleidskaders

  • Integraal Veiligheidsbeleid Dronten, Noordoostpolder, Urk 2020-2023
  • Regionaal Beleidsplan veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi & Vechtstreek 2021-2024
Deze pagina is gebouwd op 11/15/2021 15:14:33 met de export van 11/15/2021 15:08:54